Loud

Huis van James Ensor. Het huis van James Ensor is het huis waar hij bracht de laatste 32 jaar van zijn leven. Het huis ligt in het centrum van Oostenden. Er is veel informaties over James op het eerste verdieping van het huis. We kunnen het werkplaats – salon op het tweede verdieping bezoeken. Alles in het huis brengen we in de sfeer van deze schilder. Maar alles in niet origineel, de schilderijen zijn reproducties! Zijn oom, Leopold Haeghman, geeft hij het huis in 1917. James Ensor was op 13 april 1860 in Oostenden geboren.

Zijn vader kwam uit Engeland en zijn moeder uit Oostenden. Met zijn familie hadden ze een wikkeltje met schelpen, souvenirs, chinoiserie en maskers op het begane grond van het huis. Deze maskers komen later in zijn werk heel veel terug. James is naar de artistiek academie in 1877 in Brussels gegaan. Wanneer hij in Oostenden teruggekomenis, heeft hij een groote deel van zijn doeken in de kelder van het huis, die hij veranderd in een werkplaats, gemaakt. James was niet alleen een schilder maar ook een beeldhouwer! Hij heeft van alles gedaan.

Zijn werken waren sinds het begin van zijn loopbaan naast de groteren uitstallen. Door alle deze

Désolé, mais les essais complets ne sont disponibles que pour les utilisateurs enregistrés

Choisissez un plan d'adhésion
kleuren, wordt hij een Expressioniste. En door de waarheid over het uiterlijk, was hij een van de laaste Symboliste. Deze waren zijn mooisten schilderijen. Op zijn doeken zijn er sarcastische voorstellingen van het leven en het dood met maskers en skeleten. James Ensor was een van de eerste die veranderd de waarden van dit kunst. Tijdens een paar jaren waren zijn scheppingen niet echt begrepen, zelfs door anderen kunstenaren. Maar hij laat toch zijn afdruk op het algemeen schilderij!