Changeling

Changeling

Dossier Documentaire : Changeling Doc 1 : Changeling – Clint Eastwood Meeslepend drama met Angelina Jolie als moeder die de speurtocht naar haar vermiste zoon niet opgeeft wanneer de politie dat wel doet. Angelina Jolie was dit jaar met twee films vertegenwoordigd in Cannes. De meeste aandacht ging toen uit naar de animatiefilm Kung Fu Panda, waarin ze de stem van de tijgerin voor haar rekening nam. Maar veel meer de moeite waard is haar hoofdrol in Changeling, het Eastwood-drama dat op het festival werd genomineerd voor de Gouden Palm. Jaren twintig

Net als een jaar eerder in ‘A Mighty Heart’ speelt Jolie ook dit keer een sterke vrouw die niet opgeeft als een naast familielid verdwijnt. Ook Changeling is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar dit drama is gesitueerd in het Los Angeles van eind jaren twintig. Jolie speelt Christine Collins, die met haar negenjarige zoontje Walter in een welgestelde wijk woont. Telefooncentrale De vader van Walter is gevlucht voor zijn verantwoordelijkheid toen Walter werd geboren, zoals moeder Christine aan haar zoontje uitlegt. Ze heeft een goede baan bij een telefooncentrale, maar moet wel af en toe overwerken.

Zo ook op de dag dat ze eigenlijk met haar zoontje naar de film zou

Désolé, mais les essais complets ne sont disponibles que pour les utilisateurs enregistrés

Choisissez un plan d'adhésion
gaan. Als ze thuiskomt is Walter spoorloos verdwenen. Is hij boos weggelopen, of is er iets ergers aan de hand? Goed nieuwsshow Christine schakelt de politie in, maar die komt in dit soort gevallen pas na 24 uur in actie. Dan is het te laat en blijkt Walter echt spoorloos. Een zoekactie levert pas maanden later iets op. Trots presenteert de politie het gevonden jongetje aan de pers. Maar moeder Christine verstoort de goed nieuwsshow van de politie door te beweren dat de gevonden jongen niet haar zoon is.

Ze heeft daar goede argumenten voor: de gevonden jongen is zeven centimeter korter en bovendien besneden. De politie, en de jongen zelf, houden echter vol dat ze fout zit. Er kan in vijf maanden een hoop gebeuren met zo’n joch, bovendien is de moeder natuurlijk in de war. Alleen een radiopriester (John Malkovich) die de corrupte politie van Los Angeles regelmatig aanklaagt schiet Christine te hulp. Overvol maar meeslepend Deze verwikkelingen zouden voor mindere filmmakers al voldoende zijn om een speelfilm te vullen, maar Changeling is dan nog lang niet op de helft.

Eastwood vervolgt met een thriller, een aanklacht tegen psychiatrie plus een tweevoudig rechtbankdrama. Changeling is inderdaad overvol – met name in het laatste kwartier had flink kunnen worden geschrapt – maar wel goed gespeeld en daardoor meeslepend. Doc 2 : Lang was Clint Eastwood vooral als acteur bekend om zijn ruwe kop in de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Hij bleek nog meer in zijn mars te hebben toen hij, ook als regisseur en producent, na het oscarwinnende Unforgiven uit 1992 geen westerns meer maakte.

Eastwood ging zich concentreren op dramatische thema’s rond geweten en schuld in relatie tot religie. Het bekendst werden Mystic River over de gedragsproblemen van drie katholieke mannen die als kind zijn misbruikt, en Million Dollar Baby over een katholieke bokstrainer die worstelt met de euthanasievraag van zijn verlamd geraakte pupil, die de strijd heeft opgegeven. Eastwood raakt je met deze complexe worstelingen, ook als je het oneens bent met de keuzes van zijn personages. Soms slaat hij de plank echter finaal mis.

Zo was zijn doodstrafthriller True Crime onbedoeld lachwekkend door het geforceerde happy end. Changeling zit tussen genoemde uitersten in: het thema  » opnieuw maatschappij- en religiebetrokken  » is aangrijpend en in zijn stijl herinnert hij aan Leones Once Upon A Time in America. Het zoontje van Christine Collins verdwijnt plotseling. Omdat de corrupte politie van Los Angeles wel een positief nieuwsbericht kan gebruiken, overhandigt ze enkele maanden later met veel tamtam een jongetje dat beweert Christines zoontje te zijn.

Christine protesteert, maar de politie vormt met media en medische wereld een complot om haar met drastische middelen te laten geloven dat het knaapje haar zoontje is. Al wrijft Eastwood het waarheidsgehalte wat opzichtig in, hij weet in de eerste helft te overtuigen. Dat komt mede dankzij het spel van Angelina Jolie, dat doet denken aan haar rol in A Mighty Heart (zie KN40/2007). Vooral als je bedenkt dat dergelijke complotten tegen waarheid en gezond verstand zich niet alleen in dit specifieke geval in de jaren twintig manifesteerden, maar nog steeds dagelijkse praktijk zijn.

In de tweede helft plaatst Eastwood de situatie in een groter geheel. Christine wordt geholpen door een geengageerde dominee met zijn pro-deoadvocaat in haar strijd als klokkenluider tegen het politionele onrecht. Maar Eastwood toont ook in gruwelijke beelden de vermoedelijke dader, een godsdienstwaanzinnige kindermoordenaar, inclusief rechtsvervolging en terechtstelling. Intussen blijft Christine naar haar zoontje zoeken, overtuigd dat hij is ontsnapt. Zoveel genrewisselingen zijn te veel van het goede. Het persoonlijke raakt ondergesneeuwd door de grote en gefragmenteerde hoeveelheid drama.

Misschien had muziek van Leones vaste kracht Ennio Morricone de indruk kunnen versterken, maar Eastwood wil de laatste tijd steeds zelf componeren en daarin overschat hij zichzelf. Hij kan zich beter concentreren op zijn sterke punten, dan kan hij nog veel mensen in het hart raken, bijvoorbeeld met zijn volgende project over Nelson Mandela. Michiel van Hout Film: Changeling (2008), VS, 141 min. Regie: Clint Eastwood, met o. a. : Angelina Jolie, Jeffrey Donovan, Michael Kelly en John Malkovich. Doc 3 : synopsis Los Angeles, 1928: Op een ochtend, terwijl Christine is gaan werken, verdwijnt haar zoontje Walter uit het huis.

Een vruchteloze zoektocht volgt en maanden later brengt men het 9-jarig jongetje terug naar de stad. Overweldigd door de politie, de pers en haar gemengde emoties laat ze de jongen bij haar overnachten. Maar diep in haar hart weet ze dat de jongen haar zoontje niet is. Christine spoort de autoriteiten aan om verder te blijven zoeken maar al vlug ontdekt ze dat ze als vrouw niet veel te zeggen heeft en al zeker niet het systeem in vraag mag stellen. Gelukkig vindt ze in al vlug een bondgenoot die haar helpt in haar zoektocht.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat Californie op z’n grondvesten deed daveren. Los Angeles 1928: In een arbeidersbuitenwijk zegt Christine op een zaterdagochtend haar zoon Walter gedag en gaat naar haar werk. Bij thuiskomst ontdekt ze dat hij verdwenen is. Er volgt een vruchteloze zoektocht en maanden later krijgt ze een jongen terug die zegt dat hij de negenjarige zoon is. Ze is overbluft door de wirwar van agenten, verslaggevers en haar tegenstrijdige emoties en ze laat toe dat hij die nacht blijft. Maar in haar hart weet ze dat hij Walter niet is.

Terwijl ze er bij de autoriteiten op aandringt om te blijven zoeken, ontdekt ze dat in het Los Angeles van de tijd van de drooglegging vrouwen de gevestigde orde niet kunnen uitdagen en dat ook nog kunnen overleven. Christine wordt zwartgemaakt als waanzinnig en onaangepast. Ze vindt een bondgenoot in de activist en geestelijke Briegleb die haar helpt om het op te nemen tegen het stadsbestuur die haar vermiste zoon moet zoeken. Doc 4 : Vier jaar na zijn oscarwinnende ‘Million Dollar Baby’ is Clint Eastwood terug met het drama ‘Changeling’ met in de hoofdrollen Angelina Jolie en John Malkovich.

We zijn het jaar 1928, Los Angeles. Christine Collins (Angelina Jolie) haar negen jaar oude zoontje wordt gekidnapt. Talloze zoekacties later is er nog steeds geen spoor van haar zoontje Walter, tot hij plots terugkeert. Maar van zodra ze Walter ziet, weet Christine het zeker: dit is niet haar zoon. Ze wil dat er verder gezocht wordt naar haar echte kind, maar botst op een corrupte en onbegrijpende politie. Gelukkig vindt ze steun in de radiopredikant Gustav Briegleb (John Malkovich). Changeling’ werd voorgesteld op het Filmfestival van Cannes en werd daar niet echt op onverdeeld succes onthaald, hoewel de algemene teneur toch wel luidde dat Eastwood weer degelijk werk neergezet heeft met zijn film die dan weer melodrama, dan weer thriller is. Rest alleen de vraag of Angelina Jolie voor de rol toch net iets te licht uitvalt of dat ze juist haar sterkste prestatie ooit neerzet. ‘Changeling’ verschijnt in onze zalen op 12 november 2008. Doc 5 : Christine Collins is een alleenstaande moeder die eind jaren twintig de eindjes aan mekaar probeert te knopen.

Hoe zij zich dan het riante huis waarin zij woont kan betalen laat de film in het midden maar het is natuurlijk wel hartverwarmend dat haar baas haar nog op straat achterna komt om te melden hoe goed hij haar wel vindt. Op een dag verdwijnt haar zoon en dat pakt zij aanvankelijk erg cool op. Christine wordt dan ook vertolkt door Angelina Jolie en dat zie je ook terug als zij het huis doorzoekt alsof zij midden in een tomb raider scene staat. Haar bleke gezicht met de knalrode lipstick doen dan weer heel Dendermonde sidderen want haar tronie heeft hierdoor veel weg van The Joker.

Wel is het een hele opluchting dat het besef dat haar zoon er vandoor is niet gepaard gaat met het gebruikelijke gegil. Wat dat betreft acteert miscast Jolie dan toch weer cool. Na enkele weken komt de politie met een jongetje aanzetten dat een paar inch korter is dan haar zoon en bovendien ook nog besneden. De politie dult echter geen tegenspraak en geeft aan dat zij het kind dan maar op probeerbasis naar huis moet nemen. Als Christine hier tegen ageert wordt zij door de corrupte LAPD opgesloten in een gekkenhuis dat vol zit met vrouwen die op lange politieteentjes hebben getrapt.

Gelukkig komt er een soort kerkelijke Peter R. De Vries op de proppen om haar te redden maar daarmee heeft zij haar zoontje nog niet terug. Plotseling wordt het nepzoontje (waarvan het motief om te liegen onduidelijk blijft) onhandig maar snel weggewerkt en Christine krijgt er bitter weinig voor in de plaats. Een opinie: Ik heb het altijd moeilijk met films die alle kanten tegelijk uit willen. Ook hier wil Clint Eastwood zoveel elementen in de film stoppen dat het een langdradig vehikel wordt. Wilde hij er een thriller van maken of een drama??

Geen idee maar in geen van beide gevallen is hij geslaagd. De scene van de kindertjes in stukken hakkende maniak brengt wel weer wat tempo in de film maar past totaal niet in het geheel. Sommige verhaallijnen zoals wantoestanden in Psychiatrische instellingen in die tijd zijn gewoon overdone en het blijft allemaal eindeloos aanslepen om uiteindelijk uit te doven als een kaars. Enige pluspunt zijn de toch wel mooie sfeerbeelden van de jaren twintig en dat is jammer want van dit verhaal had ik in ieder geval veel meer verwacht. ———————– Delcambe Elodie 5A